Oudsbergen sluit aan bij Brandweerzone Oost-Limburg

Oudsbergen sluit aan bij Brandweerzone Oost-Limburg

Oudsbergen treedt op 1 januari 2019 toe tot de brandweerzone Oost-Limburg. Die brandweerzone stationeert een snelinterventievoertuig in Oudsbergen voor snellere hulpverlening.
Meeuwen-Gruitrode behoort vandaag tot de hulpverleningszone Noord-Limburg, Opglabbeek is aangesloten bij brandweerzone Oost-Limburg. Oudsbergen kon dus tussen beide zones kiezen. Daarbij was niet enkel het financiële plaatje, maar ook hulpverlening zelf belangrijk.

Brandweerzone Oost-Limburg overtuigde met een snelinterventievoertuig (SIV). Zo’n SIV is een klein maar doeltreffend voertuig, bemand door twee brandweerlieden, waardoor het voertuig snel ter plaatse kan zijn. De brandweerlieden kunnen dan snel de situatie inschatten en zelf al eerste reddings- of bestrijdingsactie uitvoeren voor de andere brandweerwagens aanwezig zijn. De brandweermannen zijn medisch geschoold en worden ook ingezet bij levensbedreigende MUG-interventies.

De wagen bevat technisch materiaal, bijvoorbeeld om personen te bevrijden en deuren of liften te openen, maar ook een haspel en watertank van 500 liter. Het medisch pakket met een reanimatiekit vervolledigt de uitrusting.

De SIV kost 150.000 euro en wordt in  de omgeving van Opglabbeek centrum gestationeerd. De exacte locatie is nog niet gekend.

Wat verandert er voor de inwoners? Voor niet-dringende hulpverlening, zoals het verdelgen van wespennesten, moeten de Oudsbergenaren zich vanaf 2019 wenden tot de brandweerzone Oost-Limburg. Voor dringende hulp verandert er niets: daar blijft het principe van snelst adequate hulp gelden. Dat betekent dat de brandweerzone die het snelst ter plaatse kan zijn, door de noodcentrale wordt opgeroepen. Brandweerzone Oost-Limburg staat in voor de noodhulp van zo’n 65 procent van het grondgebied van Oudsbergen, Hulpverleningszone Noord-Limburg blijft paraat voor het andere deel.

Wat is een SIV?

Gepubliceerd:
24/04/2018 - 20:38